Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

A Konyvtarut wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Tmaneszko (vitalap | szerkesztései) 2011. október 1., 18:15-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (Fotó: Szellő Gábor)
Könyvtár 4 emeleten (Fotó: Szellő Gábor)
Esti fények (Fotó: Szellő Gábor)

Tartalomjegyzék

A könyvtár története

2002 – A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (Tudásközpont) megépülését lehetővé tevő kulturális fővárosi címet és programot először Kunszt Márta alpolgármester vetette fel – távlati célként – 2002 decemberében, az Echo folyóiratnak adott interjúban.

2003 – A sajtóval hivatalosan 2003. október 2-án közölték, hogy Pécs városa pályázik a címre.

2005 – A magyarországi kandidálók közül 2005. október 19-én a kormány Pécset jelölte Brüsszel felé.

2006 – Az Európai Unió 2006. március 16-án nyilvánosságra hozott döntése értelmében az „Európa Kulturális Fővárosa” címet 2010-ben három város nyerte el: Essen, Isztambul és Pécs. Az EKF-pályázat könyvtári fejezete 2006. nyarán veszi kezdetét. Június 22-én Pécs városa felkéri a Baranya Megyei Önkormányzatot, a Tudásközpont beruházásának irányítására. A felkérést elfogadják és 2006. szeptember 26-án a megyei közgyűlés kiírja a tervezői pályázatot.

2007 – 2007. április 22-én kihirdetik a győztest, mely a Balázs Mihály vezette Balázs és Tsa. budapesti építésziroda lett.

2008 – 2008. január 31-én véglegesítik a terveket s egyúttal létrehozzák a az építkezés véghezviteléhez szükséges konzorciumot is; mely a városi és megyei önkormányzatok és a Pécsi Tudományegyetem társulásával jön létre.

2009 – 2009. május 15-én a Gropius Zrt. nyerte el a kivitelezésre kiírt közbeszerzést. Néhány hét múlva meg is kezdődtek a földmunkák az egykori PEAC-pálya területén és szeptember 16-án már megtörtént az alapkőletétel is.

2010 – A kivitelező 2010. júliusában befejezte az építkezést s a műszaki átadási procedúra lezárulta után, augusztus 25-e és szeptember 15-e között a könyvtárak beköltöztek az új épületbe. A szeptember 8-i ünnepélyes egyetemi tanévnyitó, valamint az október 22-i házavató ünnepség után, ugyanazon hónap 25-ével a Tudásközpont hivatalosan is megnyitotta kapuit az olvasók előtt.

A 7 emeletes, több mint 13 000 m2-es korszerű, a mai felhasználói igényeknek megfelelő regionális könyvtár és tudásközpontban, amely az európai uniós szakmai követelményeknek megfelelően a város és a régió lakosságának információs és dokumentumigényét szolgálja, valamint alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is, helyet kapott a Csorba Győző Megyei - Városi Könyvtár, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára és a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Könyvtár.

Érdekességek, látnivalók a könyvtárban

  • Kaptár
  • Csorba Győző emlékszoba
  • Vas István gyűjtemény
  • Helytörténeti gyűjtemény
  • Körbirodalom Gyermekkönyvtár

A könyvtárban várja Önt:

  • kb. 1 millió dokumentum (könyv, folyóirat, CD, DVD, hangoskönyv)
  • gazdag helytörténeti gyűjtemény
  • speciális szolgáltatások vakok és csökkentlátók részére
  • rendezvények, kiállítások

Nyitvatartási idő: Hétfő - Vasárnap: 08.00 - 20.00

Információk zarándokoknak

A 2011-es II. Könyvtárút - Kulturális zarándoklat a Csorba Győző Megyei - Városi Könyvtárból (Tudásközpont) indul 2011. október 3-án 9 órakor. A zarándokok 10 órára érkeznek a Mánfai Teleház és Könyvtárba. A könyvtár és teleház bemutatása (és fogadás) után a Mánfai Nyugdíjas Dalkör műsorát tekinthetik meg a zarándokok, majd sétát tehetnek a településen, mielőtt 11 órakor tovább indulnának a Sásdi ÁMK Városi Könyvtára és Művelődési Központjába.

A II. Könyvtárút részletes programja

Külső hivatkozások honlapokra, weboldalakra

Személyes eszközök