Séta Hódmezővásárhelyen

A Konyvtarut wikiből

Városunk minden külföldi és belföldi turista számára vonzó lehet. Múzeumok, templomok, díszkutak, szobrok, strandfürdő, fedett uszoda várja az idelátogató vendégeket.

Ha Szeged felől érkezünk, az Ady Endre utca vezet a városközpontba. Az utca végén látható az Árvédelmi fal, amely a város körüli körtöltés része. Az 1879-es szegedi árvízkatasztrófa után kezdtek hozzá kiépítéséhez.

A Hősök terét kettéválasztó lépcső alján áll a második világháborús emlékmű. A tértől délkeletre a strandfürdő 69.000 m2-en egyidejűleg ötezer vendéget fogadhat. A 42°C-os, alkáli-hidrogénkarbonátos víz mozgásszervi és reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas.


Tartalomjegyzék

Kossuth tér

A város főtere a Kossuth tér, teljes egészében parkosított, s így kedvenc pihenőhelye az itt lakóknak. A tér déli oldalán magasodik az 1893-ban eklektikus stílusban Ybl Lajos által tervezett Városháza 56 méteres tornya, amelynek körsétálójából gyönyörű panoráma tárul a látogató elé. A lépcsőfordulót színes ólomüveggel díszített ablakok világítják be, az előcsarnokból jutunk a díszterembe, melynek falán nagyméretű festmények láthatók. A Kossuth tér kellemes árnyat adó fái között több szobor található. Az első világháborús lovas emlékmű a Városháza előtt, nem messze tőle az 1848-as emlékmű, vele szemben, a bank épülete előtt Kallós Ede Kossuth szobra.


Fekete Sas - Ógimnázium

A tér nyugati oldalán áll az 1905-ben Pártos Gyula tervei alapján felépült, nemrég eredeti szépségében felújított Fekete Sas neobarokk épülete, monumentális, faragott díszítésű ablakaival. Reprezentatív nagyterme bálok és városi rendezvények színhelye. A Fekete Sas oldalán áll Pásztor János "Korsós lány" szobra.

A másik oldalon a Szántó Kovács János emlékmű, az Ótemplom közelében. A város legrégebbi téglaépülete az 1713-14-ben, román stílusban épült Ótemplom, melyet lőrésekkel ellátott védfallal vették körül 1740-ben. Ma már csak egy kis részlete maradt meg a templom mögött. A klasszicista Ógimnázium 1820-22-ben épült, emeletén jelenleg az Alföldi Galéria állandó kiállítása látható az Alföldi festőiskola (Tornyai, Endre Béla, Rudnai), valamint más neves festők, szobrászok alkotásaival. A város első ártézi kútja a Zsigmondi Béla által 1880-ban fúrt "Bakay kút", melyet eredeti helyéről az Ótemplomi magtár és kollégium közötti kialakított kis térre helyeztek át.

Az 1772. óta működő református iskola 1896-ban emelt épületében a Bethlen Gábor Gimnáziumban látható Vásárhely neves szülötteinek panteonja. A gimnázium mögött húzódik az árvédelmi téglafal, melyet 3 km hosszan építettek a város déli részének védelmére az 1879.évi nagy szegedi árvíz idején.

A város főutcáján az Andrássy úton elindulva baloldalon egy kis park közepén áll a Belvárosi római katolikus templom, melynek középső hajója 1852-ben, két oldalhajója 1860-ban épült Ybl Miklós tervei alapján. A főbejárat fölött a város földesurainak, a gróf Károlyiaknak címere látható.


Emlékpont - Németh László Városi Könyvtár

Továbbhaladva az 1794-ben épült klasszicista uradalmi tiszttartóház hosszan elnyúló, középen tümpanonnal díszített épülete látható. Az utca végén áll a 2006-ban készült *Emlékpont Fél Évszázad Hódmezővásárhelyen Humán Oktatási Központ, ami bemutatja a kommunista diktatúra ötven esztendejének városra levetített történetét. Elkanyarodva az utca jobb oldalán a Németh László városi könyvtár, előtte az író szobra, az épületben pedig a Németh László életét, munkásságát bemutató kiállítás található.

Kálvin tér - Zsinagóga

A Kálvin János tér közepén áll Nagy András János 1882-ben fúrt ártézi kútja, mögötte az Alföld egyik legnagyobb barokk református temploma az Újtemplom. A tér északkeleti oldalán a zsidó hitközség egykori 1893-ban épült épülete, ma zeneiskola.

Továbbhaladva jobb oldalon látható az izraelita templom eklektikus épülete. A Zsinagóga mögött található az ország egyetlen Holokauszt Múzeuma.

Az újonnan kialakított Szent István téren a nemrég felállított impozáns Szent István lovas szobor, Máté István alkotása látható, mögötte az 1936-ban épült ókeresztény bazilika stílusú Szent István római katolikus templom áll.

Szántó Kovács János utca

A Sándy Gyula által tervezett préstéglás épületben (Szántó Kovács János utca 16.) található a *Tornyai János Múzeum. Állandó régészeti és néprajzi kiállítással és időszakos képzőművészeti kiállítással várja a látogatókat.

Tájház - fazekas ház - templomrom

A Népművészeti tájház a belvárosban (Árpád u. 21.) áll. A XVIII. században épült nádtetős parasztházban, a város népművészeti emlékeit állították ki.

A Csúcsi fazekas ház (Rákóczi u. 110.) Vékony Sándor fazekasmester egykori műhelyében őrzi a mester, és az egykori fazekasok emlékét. A város külterületén a Szegedi út mentén található a Kopáncsi Tanya Múzeum.

A Csomorkányi úton emelkedik a Csomorkányi templomrom az egykori Árpád-kori templom falmaradványaival.


Külterület

A várostól 12 km-re, északkeleti irányban Rárós-Kéktó erdősávokkal határolt szikes legelői, valamint fehér gólyák, nagy kócsagok, barna rétihéják látványa tárul a látogató elé.

6 km-re a Tisza holtága mellett fekszik Mártély. Mind a Holt-, mind az Élő-Tisza kedvelt fürdőhely, csónakázási és vízibiciklizési lehetőséggel. A két települést összekötő kerékpárút a kerékpárosoknak, a tanyavilágot behálózó dűlőutak a lovasoknak nyújtanak sportolási lehetőséget.

Hamisítatlan magyar vendégszeretettel invitálunk mindenkit városunkba, melyet az évente megrendezendő kulturális és művészeti programok messze földön híressé tesznek.


Tourinform Iroda

Tourinform Iroda, 6800, Hódmezővásárhely, Szőnyi u. 1. Tel: 62/249-350; Fax: 62/530-132 E-mail: hódmezovasarhely@tourinform.hu

Szállás lehetőségek


Kapcsolódó oldalak

Személyes eszközök