Szindbád Nonprofit Kft. - Krúdy Gyula Városi Könyvtár

A Konyvtarut wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Vtzsuzsa (vitalap | szerkesztései) 2012. szeptember 26., 17:04-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Krúdy Gyula Városi Könyvtár
Krúdy Gyula Városi Könyvtár folyóiratolvasója
Krúdy Gyula Városi Könyvtár gyermekkönyvtára
Krúdy Gyula Városi Könyvtár gyermekkönyvtára
Krúdy Gyula Városi Könyvtár olvasóterme

Tartalomjegyzék

Alapadatok

Szindbád Nonprofit Kft - Krúdy Gyula Városi Könyvtár
8100 Várpalota, Szent István út 28.
Tel.: (88) 592-060 (tájékoztatás), (88) 592-061 (igazgató)
Fax: (88) 592-061
E-mail: konyvtar@krudylib.hu
Honlap: http://www.krudylib.hu


Könyvtárunk története röviden

Az 1886. december 12-én létrejövő várpalotai Iparos Olvasókör könyvtára az egyik legfontosabb könyvtári előzmény, amelynek az 1945 után megmaradt könyveire építve kezdte meg működését a várossá nyilvánított Várpalota első városi könyvtára. Ezzel az olvasókörök könyvtáracskáit felváltotta a központilag, ideologikusan irányított városi könyvtár, amely 1954. augusztus 20-án egy kisajátított cipészműhelyben kezdte meg működését.

Jelentős változás állt be a könyvtár életében 1963. december 2-án. Nemcsak azért, mert a könyvtár felvette a Krúdy Gyula nevet (a névadó ünnepségen az író leánya, Krúdy Zsuzsa is jelen volt), hanem mert ekkor avatták fel a Kossuth utca 6. szám alatti megüresedett iskolaépület földszintjére költöztetett felnőttkönyvtárat. Az új közösségi tér 180 m2 alapterületen tudta fogadni a könyvtár felnőtt olvasóit a kor színvonalán kényelmesnek számító olvasóteremmel szabadpolcos kölcsönzőtérrel. A könyvtár régi helyiségében pedig rá egy hónapra, 1964. január 1-jén új bútorokkal megnyílt a gyermekkönyvtár.

Könczöl Imre könyvtárigazgató, aki 1956-os tevékenysége miatt úgymond száműzetésként került Várpalotára, nagy hatással volt a várpalotai kulturális életre. Kiterjedt irodalmi kapcsolatainak és a Könyvtári esték című rendezvénysorozatának köszönhetően Várpalotát ezidőtájt (1960-as, 70-es években) a "költők Mekkájának" nevezték. Várpalota közönsége találkozhatott a kortárs írók, költők színe-javával, akik közül többen visszatérő vendégekké váltak: pl. Somlyó György (költő), Tornai József (költő), Erdélyi József (költő), Krúdy Zsuzsa (Krúdy Gyula lánya), Czine Mihály (irodalomtörténész), Csoóri Sándor (költő), Veres Péter (politikus, író), Tersánszky Józsi Jenő (író) továbbá neves előadóművészek is. Könczöl Imre szervezőmunkájának eredménye, hogy elkezdődött Várpalota kulturális és irodalmi múltjának tudományos igényű feldolgozása, illetve hogy megkezdődött a helytörténeti kutató- és gyűjtőmunka. Ennek a törekvésnek a jegyében alapozta meg Könczöl Imre a várpalotai Krúdy-kultuszt, és a várpalotai Bán Aladár nyelvész, költő, néprajztudós hagyatékából is ekkor szervezett különgyűjteményt.

A gyermekkönyvtár 1975-ben került a felnőttkönyvtárral egy épületbe, amikor a Kossuth u. 6. szám alatti épület emeleti része megüresedett, és a gyermekkönyvtári rész is ideköltözhetett. Ekkor a könyvtár 266 m2 alapterületűvé vált.

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár jelenlegi helyére 1985-ben került. A Városi Tanács által felajánlott 650 m2-es épületrészbe beköltözött, korszerűsített könyvtárat 1985. április 11-én adták át ünnepélyes keretek között.

A könyvtárszakmában elterjedőben lévő számítógépesítés 1999-ben érte el a Krúdy Gyula Városi Könyvtárat, amikor a dokumentumállományának számítógépes feldolgozása megkezdődött. Ezzel egy időben jelentek meg az internetes szolgáltatások.

A könyvtárhasználók számára is szembetűnő és hasznos változást hozott a 2004. január 1-jén elindított számítógépes kölcsönzés.

2008. április 1-én a fenntartó döntése alapján a Krúdy Gyula Városi Könyvtár részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervből a Szindbád Nonprofit Kft. intézményegységévé (szakmailag önálló telephelyévé) alakult.

Ez időtől kezdve az alábbi új szolgáltatásokat vezettük be:

 • az inotai közösségi házban rendszeres szakszerű könyvtári szolgáltatást nyújtunk a városrész lakosságának
 • Szindbád Könyv- és Ajándékbolt működtetése (webshop formában az interneten is elérhető)
 • turisztikai pont kialakítása
 • "szocialista gyűjtemény" és a muzeális értékű könyvek gyűjteményrészének kialakítása
 • ukrán kisebbségi különgyűjtemény, Trianon Gyűjtemény kialakítása
 • megnyitottuk a helyi festőművészek megvásárolható alkotásait bemutató Kamaragalériánkat
 • digitális reprográfiai és irodai szolgáltatások (szkennelés, laminálás, nyomtatás stb.)
 • Várpalotai Helyismereti Portál kialakítása
 • gyermekkönyvtári részleg számára külön honlap kialakítása
 • portál rendszerűvé és interaktívvá tettük a honlapunkat, nyitvatartási időben folyamatosan elérhetőkké váltunk, online tájékoztatást nyújtunk az interneten
 • újszerű eszközökkel kommunikálunk a potenciális és beiratkozott használóinkkal (blog, közösségi oldalak)
 • a TÁMOP-3.2.4-08/1 (2010-2012) pályázatnak köszönhetően folyamatban van a Textlib integrált könyvtári számítógépes rendszerünk fejlesztése, közös adatbázis építése a konzorciumban részt vevő iskolai könyvtárakkal és a pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárral.


A III. Könyvtárút várpalotai programja

Az idei évben a várpalotai Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár a kiindulópontja a Könyvtárút zarándoklatnak. Elhatároztuk, hogy a kezdeményezés "alapelveihez" igazodva gyalogosan visszük el a vándorkönyvet a következő állomásra, Berhidára.

Az érdeklődők 2012. október 1-jén (hétfőn) 6.45 órakor gyülekeznek a városi könyvtárban. Innen indulunk a Városi Természetbarát Szövetség tagjaival és vezetőjével együtt Berhidára. Az idő rövidsége miatt Pétfürdőig autóbusszal tesszük meg az utat: a 7.00 órás busszal indulunk a várpalotai autóbusz-pályaudvarról és Pétfürdőn a murvabányánál szállunk le. Innentől "lábbuszra" váltunk (azaz gyalogtúrával folytatjuk) Berhidáig, ahová terveink szerint kb. 11 órakor érkezünk meg. A Berhidai Kultúrház és Könyvtárban szíves vendéglátással fogadnak bennünket, s először megismerkedünk az intézménnyel, majd helytörténeti séta keretében megtekintjük az Árpád-kori műemléktemplomot Beke Zsolt h. esperes közreműködésével.

Hazaindulás kb. 13.00 órakor: a zarándoklat résztvevői szabadon választhatnak, hogy gyalogosan vagy autóbusszal szeretnék-e megtenni a hazautat.


A III. Könyvtárút összesített programja


Lásd még


Látnivalók Várpalotán

Személyes eszközök