Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ (Ajka)

A Konyvtarut wikiből

(Változatok közti eltérés)
27. sor: 27. sor:
'''[http://www.vkajka.hu/intezmenyunk.htm Tagintézményeink]:'''
'''[http://www.vkajka.hu/intezmenyunk.htm Tagintézményeink]:'''
   
   
-
'''Városi Művelődési Központ'''<br>
+
*Városi Művelődési Központ
-
'''Városi Múzeum és Fotógaléria'''<br>
+
*Városi Múzeum és Fotógaléria
-
'''Bányászati Múzeum'''<br>
+
*Bányászati Múzeum
-
'''Padragkúti Művelődési Ház'''<br>
+
*Padragkúti Művelődési Ház
-
'''Sport és Szabadidő Centrum'''<br>
+
*Sport és Szabadidő Centrum
-
'''Mozi'''<br>
+
*Mozi
-
'''Bakonygyepesi Művelődési Ház'''<br>
+
*Bakonygyepesi Művelődési Ház
-
'''Balatonszepezdi Gyermektábor'''<br>
+
*Balatonszepezdi Gyermektábor
 +
 
== A III. Könyvtárút ajkai programja ==
== A III. Könyvtárút ajkai programja ==

A lap 2012. szeptember 21., 14:45-kori változata

Tartalomjegyzék

Alapadatok

Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ
8400 Ajka, Szabadság tér 13.
Szakmai igazgatóhelyettes: Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa
Tel.: 88/312-946, 88/202-126, 06-70-3373786
E-mail: felnottkonyvtar@vkajka.hu
Honlap: http://www.vkajka.hu

A könyvtár bemutatása

A Nagy László Városi Könyvtár általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár. Feladata biztosítani Ajka város és a városkörnyék lakosságának az informálódás, önképzés, tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés és kikapcsolódás lehetőségeit. Ennek érdekében fejleszti gyűjteményét, szolgáltatásait, gondozza a könyvtári hálózatot: a városban és környékén iskolai, a településrészeken fiókkönyvtárakat működtet. A 200 ezres dokumentumállományból mintegy 100 ezer darab a központi könyvtárban várja olvasóit: 85.000 kötet magyar, 6.000 idegen nyelvű könyv, 10.000 hanglemez, videó, CD, CD-ROM, DVD, diafilm.

A könyvtári szolgáltatások bővítése érdekében hozta létre és fejleszti különgyűjteményeit: helyismereti gyűjteményét, idegen nyelvű részlegét, EU gyűjteményét. A NAVA-pont működtetésével lehetővé teszi, hogy a nemzeti kulturális örökség szerves részét képező audiovizuális műsorszámokhoz olvasói is hozzáférjenek. A dokumentumok kölcsönzésén kívül biztosítja, hogy az érdeklődők helyben olvashassanak könyveket, újságokat, folyóiratokat, számítógépparkja segítségével használhassák adatbázisait, internetezhessenek. Honlapján keresztül a nap 24 órájában elérhető, az infokommunikációs akadálymentesítésnek köszönhetően a vakok és gyengénlátók számára is használható.

Az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított gyermekkönyvtára az olvasóvá nevelés színtere, a családok találkozóhelye.

Ajka az ajkai kistérség központi települése, a város jelentős szolgáltatásokat nyújt a térség lakossága számára, ezen szolgáltatások színvonalasabb és széleskörűbb ellátása érdekében az önkormányzat pályázati forrásokat is felhasználva felújította a Városi Művelődési Központot. Az épület teljes akadálymentesítése mellett a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központon belül egy Térségi Információs Központot és egy többfunkciós termet alakított ki, amely konferenciateremként és moziként is üzemel.

A Térségi Információs Központ szerepet vállal az emberek közérdekű, közhasznú információkkal való ellátásában, az elektronikus írástudás, az elektronikus közigazgatás elterjesztésében, a turisztikai információk hatékony közvetítésében. Ennek jegyében EURODESK és e-Magyarország Pontként is működik.

2008 júniusától mintegy 2 év szünet után újraindult a mozi is. A korszerű hangtechnikának (Dolby Digital 5.1) és a kulturált környezetnek köszönhetően látogatottsága állandó. A rendszeres vetítéseken kívül óvodásoknak, iskolásoknak rendkívüli előadásokat szervez, filmklubot működtet. A kistérség meghatározó városaként az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a térségben élőknek ne kelljen távoli városokat felkeresni, ha moziba szeretnének menni.

Az Új Atlantisz Többcélú Kistérségi Társulás 2006. januárjában felvette az ellátandó feladatai közé a mozgókönyvtári ellátást, ezzel lehetősége nyílt normatív támogatás lehívására, a magasabb színvonalú szolgáltatások megrendelésére. 2007. január 1-től öt városkörnyéki település számára vásárol teljeskörű könyvtári szolgáltatást az ajkai Városi Könyvtártól.


Tagintézményeink:

  • Városi Művelődési Központ
  • Városi Múzeum és Fotógaléria
  • Bányászati Múzeum
  • Padragkúti Művelődési Ház
  • Sport és Szabadidő Centrum
  • Mozi
  • Bakonygyepesi Művelődési Ház
  • Balatonszepezdi Gyermektábor


A III. Könyvtárút ajkai programja

A Könyvtárút zarándokcsapata 2012. október 3-án (szerdán) 14 órakor érkezik Szentgálról Ajkára. Az idelátogatókat – és természetesen minden érdeklődő helyi lakost – a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ szakmai igazgatóhelyettese, Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa fogadja. A zarándokok egy rövid virtuális, majd egy valóságos séta során megismerkedhetnek az intézménnyel és az általa kínált szolgáltatásokkal. Ezután meglátogatjuk a Bányászati Múzeumot, majd a résztvevők megismerkedhetnek a Városi Múzeum és Fotógaléria gyűjteményével is. A nap végén egy rövid sétát teszünk a Városligetben, ahol megnézhetjük Fekete István népszerű regényeinek hőseit, Samu Katalin állatszobrait.


Másnap, 2012. október 4-én (csütörtökön) 8 óra 30-kor indul az ajkai csapat Magyarpolányba, ahol az ottani könyvtár várja őket. A könyvtárbemutatót követően sétát teszünk az Europa Nostra-díjas faluban: megnézzük a Nemzeti Örökség részét képező Petőfi utcát, a Tájházat és Falumúzeumot, a Szent László Templomot és végigmegyünk a Kálvária 153 lépcsőjén.


Csatlakozás a zarándokcsapathoz:
Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Könyvtárút ajkai zarándokcsapatába, akik 2012. október 1-je 19 óráig jelentkezhetnek a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban személyesen, illetve telefonon vagy e-mailben.

A III. Könyvtárút felhívása és útvonala

Lásd még

Információk Ajkáról

Személyes eszközök