Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtára

A Konyvtarut wikiből

(Változatok közti eltérés)
1. sor: 1. sor:
 +
[[Fájl:celldomolk_epulet.jpg|bélyegkép|220px|Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának épülete (Celldömölk)]]
 +
[[Fájl:celldomolk_gyermekkonyvtar.jpg|bélyegkép|220px|Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának gyermekkönyvtára (Celldömölk)]]
 +
[[Fájl:celldomolk_infoteka.jpg|bélyegkép|220px|Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának infotékája (Celldömölk)]]
 +
[[Fájl:celldomolk_olvterem.jpg|bélyegkép|220px|Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának olvasóterme (Celldömölk)]]
 +
 +
== Alapadatok ==
== Alapadatok ==

A lap 2012. szeptember 19., 17:37-kori változata

Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának épülete (Celldömölk)
Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának gyermekkönyvtára (Celldömölk)
Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának infotékája (Celldömölk)
Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának olvasóterme (Celldömölk)


Tartalomjegyzék

Alapadatok

Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtára
9500 Celldömölk, dr. Géfin Lajos tér 1.
Tel./Fax: 06-95/779-450
E-mail: info@cellbibl.hu
Könyvtárvezető: Németh Tibor
Tel.: 06-95/779-455; Mobil: 06-70/338-3065; E-mail: kvtvez@cellbibl.hu
Könyvtári honlap: http://www.cellbibl.hu

A könyvtár bemutatása

Celldömölk és Kemenesalja közkönyvtára 1953. február 8-án nyílt meg. Elnevezéseiben: járási, nagyközségi, városi jelzővel tükrözte a fenntartó hatáskörének változásait. Kresznerics Ferenc (1766-1832) nyelvész, tudós pap nevét 1993-ban, működésének 40. évfordulója alkalmából vette fel. Szakmai tevékenységének elismeréseként 2001-ben az "Év könyvtára" lett Magyarországon.

2005. szeptember 1-jétől az intézmény önállósága megszűnt. Az újonnan létrehozott Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár könyvtári feladatot ellátó intézményegysége továbbra is viseli Kresznerics Ferenc nevét. Az intézmény 500 millió forintos címzett állami támogatásból történő rekonstrukcióját követően 2007. augusztus 19-én avatták fel az épületet.

A könyvtár célja és feladata egykor és napjainkban is a város és vonzáskörzete lakosságának könyvtári ellátása. A korábbi "alközponti" szerepkör tartalmát megőrizve kapcsolódik a Vas megyei lakóhelyi könyvtárak - Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár által koordinált - együttműködésén alapuló rendszeréhez.

A központi könyvtár felnőtt- és gyermekrészlege mellett az alsósági és az izsákfai városrészben van egy fiókkönyvtár, s az ellátórendszerhez 27 községi könyvtár tartozik, ezzel lefedi a teljes kemenesaljai kistérséget. Általános gyűjtőkörű, középfokú ellátást biztosító, több mint 100.000 dokumentumot tartalmazó állományát a folyamatosan gazdagodó helyismereti gyűjtemény teszi egyedivé.

A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett a kor kihívásainak megfelelve egyre erőteljesebben jellemzi a hálózati információszolgáltatás. A használók 16 számítógépen 50 Mbit/s sávszélességgel szörfölhetnek a világhálón, könyvtárunk pedig a könyvtári rendszer hálózati erőforrásainak közvetítése mellett saját, hosszú távra szóló internetes tartalomszolgáltató projektekkel szolgálja a táj múltja és jelene iránt érdeklődőket. Ezek közül különösen fontosnak tartjuk a 120 személy életútját felvázoló Kemenesaljai Életrajzi Lexikont és a több ezer oldalnyi szöveget tartalmazó Kemenesaljai Digitális Könyvtárat. Nemzeti jellegű kezdeményezésünk "A magyarság évfordulónaptára", amely a következő évre szóló előrejelző szolgáltatás: évente kb. 3000 tételnyi 25-tel osztható, klasszikus értelemben vett kerek évfordulós személy illetve esemény alapinformációit közli.

A gyermekkönyvtár is számos, rendszeresen visszatérő programot (pl. olvasótáborokat) szervez a kis olvasók érdeklődési körére alapozva, amely lehetővé teszi az élő kapcsolatot a város és vonzáskörzete oktatási intézményeivel.

Intézményünk tevékeny részese Kemenesalja művelődésének: rendszeresen szervezünk irodalmi és művészeti rendezvényeket. Könyvtárunk névadója előtt tisztelegve kétévente megrendezzük a Kresznerics Ferenc Országos Anyanyelvi Versenyt. Kezdeményezésünkre Celldömölk Város Önkormányzata 2008-ban Kresznerics Ferenc-díjat alapított, amelynek átadására évente a Magyar Kultúra Napjához kötődő városi ünnepségen kerül sor.

A könyvtár állandó kisközösségei - a négy évtizede működő honismereti munkaközösség, és az 1988-ban létrejött Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság - nyitott összejövetelei az érdeklődő olvasóknak teremtenek alkalmakat az ismeret- és élményszerzésre.

Program a Könyvtárút résztvevőinek

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtára 2012. október 6-án (szombaton) 16 órakor várja a III. Könyvtárút Pápáról érkező zarándokait. A városi aradi vártanúk emlékünnepségén megkoszorúzzák Batthyány Lajos emléktábláját. A búcsújáró hely tárházának megtekintése után a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár épületét ismerhetik meg az érdeklődők. Az ősi, XI. századi dömölki bencés romtemplom érintésével a résztvevők a Sághegy felé veszik az irányt. A nemrégiben felújított Sághegyi Múzeum kiállítása után a legnagyobb magyar Trianon emlékmű, a Trianoni Emlékkereszt tövében ér célba a Könyvtárút celldömölki szakasza, amely sághegyi vendéglátással ér véget.

2012. október 7-én a celldömölki zarándokok 8.30-kor indulnak útnak kerékpárral (rossz idő esetén vonattal) Sárvárra, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtárba, ahol a vendéglátók szintén szívélyes fogadtatásban részesítik őket: az intézmény bemutatásán túl műsorral, kiállításokkal (Az elmúlt 60 év című könyvtártörténeti tárlat, Sárvár története fotókon - Novák Zsuzsa képei, Németh Mihály szoborkiállítása), valamint apró ajándékokkal és falatokkal fogadják őket.

A III. Könyvtárút részletes programja

Lásd még

Látnivalók Celldömölkön

Személyes eszközök