Művelődési és Sportközpont, Könyvtár

A Konyvtarut wikiből

Tartalomjegyzék

Alapadatok

Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár

9737 Bük,

Eötvös utca 11.


Intézményvezető: Tóth Tamás

Intézményvezető-helyettes, könyvtáros: Haizler Lászlóné

Telefon: 36-94-558-411

Fax: 36-94-558-409

Email: ktar.buk@t-online.hu

Honlap: http://bukmsk.hu/hu/konyvtar/


A könyvtárról röviden


A büki városi könyvtár és a 2011-ben megújult bükfürdői fiókkönyvtára olyan információt gyűjtő és szolgáltató közösségi tér, amely Bük és környékének egyik alapintézménye.

A 182 m2-en működő közgyűjtemény egy többfunkciós intézmény – művelődési ház, sportközpont, könyvtár - részeként végzi mindennapi szolgálatát. Jogelődjét 1951-ben alapították. 1998-ban a Művelődési Központ átépítésével nagyobb életteret kapott a bibliotéka és ezzel valósan is „harmadik hellyé” vált közönsége számára. Otthonos, barátságos légkörben vidám, mosolygós könyvtárosok végzik a szakmai munkát, akik számára alapelvárás a szolgálatkészség, a segítőszándék, a folyamatos megújulás mind egyénileg, mind intézményi szinten. A terek kialakításában minden korosztályra gondoltak, hiszen felnőtt kölcsönző (helyismereti gyűjteménnyel), olvasóterem, gyermekkönyvtár, kézi könyvtár megosztásában fogadják a látogatókat. Közel 20.000 dokumentum (könyvekkel, AV-dokumentummal, folyóiratokkal) található a gyűjteményben. Általános gyűjtőköre mellett kiemelt feladatának tekinti a büki és bükfürdői vonatkozású szellemi alkotások, történeti írások, fotók, nyomtatványok megőrzését.

A könyvtár kiválóan alkalmas a szabadidő hasznos eltöltésére, az önművelésre, az ismeretszerzésre. Helye a formális és informális tanulásnak, az irodalmi és egyéb előadásoknak, de helye különböző csoportos és fejlesztő foglalkozásoknak, gyermek játszóházaknak, vetélkedőknek, olvasótábornak, felnőttképzéseknek, esti mesék forgatási helyszínének, különböző kulturális alkalmaknak.

A megváltozott olvasói szükségletek, a helyi könyvtáros felfogásban és a szolgáltató munkában egyaránt generálták az információs társadalom új elvárásai felé nyitást. Hagyományos könyvtári funkciói mellett ugyanis teret enged az új technikai eljárásoknak, könyvtári alkalmazásoknak. eMagyarország Pontként működve nem csak az elektronikus ügyintézés segítése feladata a könyvtárosoknak, hanem a digitális írástudás terjesztése és fejlesztése, az olvasóközönség támogatása az online elérhető tartalmak, tudás megszerzésében. 2012-2013-as évi IKT-fejlesztések nem csak a tárgyi/technikai feltételek javítását szolgálták, hanem az esélyegyenlőség javítása érdekében is történtek. A látássérültek, hátránnyal élők információhoz jutását segíti néhány új számítástechnikai eszköz és program amellett, hogy 2013 őszén elkészült az intézmény teljes akadálymentesítése is. A könyvtár teljes állománya kereshető a Szikla21 Integrált Könyvtári Rendszerre épülő online katalógusban.

A könyvtár TIOP, TÁMOP pályázatai gondoskodnak arról, hogy ez a tudástár, a könyvleírások mellett, helytörténeti fotókkal, helyi cikkadatbázissal is bővüljön. A 2014 első negyedévére elkészülő interaktív könyvtári portállal tudja már biztosítani a 24 órás hozzáférést, illetve a Szikla mobilalkalmazás fejlesztésével újabb szolgáltatással bővül a városi könyvtár nyújtotta lehetőségek tárháza.


A IV. Könyvtárút programja Bükön

A Büki Művelődési és Sportközpont Könyvtár munkatársai 10 órakor fogadják a Csepregről érkezőket.

Baranyai Lajos hegedűművész komolyzenei előadásával köszönti a Könyvtárút résztvevőit. Ezt követően Haizler Lászlóné könyvtáros bemutatja a büki városi könyvtárat és annak szolgáltatásait.

Egy szerény vendéglátást követően közös útra invitálják a bükiek a csepregieket: a 2013 nyarán elkészült bükfürdői Kneipp-parkon át tegyenek közösen gyógyító sétát, majd nézzék meg együtt a 2011-ben átadott Fürdőkönyvtárat.


Információk a Bükről, Bükfürdőről

Személyes eszközök