Községi Könyvtár (Márkó)

A Konyvtarut wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Vtzsuzsa (vitalap | szerkesztései) 2012. szeptember 20., 15:02-kor történt szerkesztése után volt.

Tartalomjegyzék

Alapadatok

Községi Könyvtár
8441 Márkó, Kálvária út 6.
Könyvtáros: Polányiné Lénárt Katalin
Telefon: 30/391-0497
E-mail cím: katalinlenart@yahoo.de
Honlap: Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet Kistérségi szolgáltató csoport

A könyvtár bemutatása

A Márkói Községi Könyvtár 2010. szeptember 18-án nyitotta meg kapuit. Azóta nagyon sok gyermek és felnőtt kapott kedvet ahhoz, hogy könyvtárunkba beiratkozva erősítse olvasóink táborát.

A nyitás után tapasztalt óriási lelkesedés jó ideig ugyanolyan szinten fennmaradt. A kapott új könyvek mellett számos lakótársunk adományozott kisebb vagy nagyobb könyvgyűjteményt intézményünk részére, melyek nagy része szinte teljesen új, de legalábbis újszerű és jól használható állapotban volt. Időközben a könyvespolcok mellé játszószőnyeget is kaptunk, s az önkormányzat által vásárolt színes ceruzák, zsírkréták, ragasztók, ollók, különféle színes papírok, társasjátékok és kártyák (stb.) kiegészültek egyéb, szintén adományozás útján szerzett játékokkal, díszekkel, eszközökkel.

A könyvtár helyiségét nyitva tartási időben és azon túl is számos alkalommal használtuk és használjuk Márkó kulturális, ill. közösségi életét gazdagító rendezvények és tevékenységek helyszínéül. A kezdeti időszakban rendszeresen tartottunk itt játszóházakat, később inkább különböző előadásokat. Könyvtárunk fennállásának 1 éves évfordulóját egy nagyszabású rendezvény keretein belül ünnepelte tavaly szeptemberben, majd októberben az Őszi Könyvtári Napokon 2 előadást fogadtunk.

Tavaly nyáron számítógépet is kaptunk az önkormányzattól, melyet a nyitva tartás ideje alatt bárki használhat. Az ingyenes internet használati lehetőség miatt a gyerekek és fiatalok nagyon gyakran keresik fel könyvtárunkat.

Az idei évben nagy átalakítási munkálatok zajlottak a könyvtár épületében, hiszen az addig csak részlegesen kihasznált épületet óvodává alakították, és így a könyvtár és a település művészeti csoportjai, alkotói a megmaradt kisebb helyiségekbe költöztek. Reményeink szerint ez csak átmeneti állapot, és a lehetőségek szerint jövőre újabb termeket alakítunk ki a helyi közösségi élet résztvevői számára.

A III. Könyvtárút márkói programja

A Könyvtárút márkói rendezvénye 2012. október 2-án (kedden) 13 órakor kezdődik Márkón, az új iskola, vagyis jelenlegi funkciója szerint óvoda, illetve Községi Könyvtár épületében (Márkó, Kálvária u. 6.). Itt fogadjuk a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet szervezésében érkező zarándokokat. A Vándorkönyv átadása-átvételét követően a könyvtárban hangszerbemutatót tart nekünk Tátrai Ferenc a saját készítésű hangszereiből, melyeket Tóth László meg is szólaltat, valamint megtekinthetjük a Márkófolt Varrókör kiállítását is. Ezután felsétálunk a Kápolnához, melyről Migray Emőd tart rövid ismertetőt. Onnan Vojts Antal és Vojtsné Szabó Andrea házához sétálunk, ahol vendéglátóink régi márkói használati tárgyakat mutatnak be, saját készítésű csuhé, gyékény és szalmatárgyaikat csodálhatjuk meg, majd érdekességeket hallhatunk a régi Márkóról... Ezután betérünk Enyingi Mihály márkói keramikus műhelyébe, s végül falunk római katolikus templomát tekintjük meg.


A márkói érdeklődőkkel 2012. október 3-án (szerdán) délelőtt visszük tovább a Könyvtárút könyvét Szentgálra, a Községi Könyvtárba, ahol szintén szíves fogadtatás vár ránk. Kérjük a programhoz csatlakozni kívánókat, hogy szándékukat legkésőbb 2012. szeptember 27-ig az alábbi elérhetőségek valamelyikén jelezzék Polányiné Lénárt Katalin könyvtárosnak: Tel.: 06-30/830-6477 vagy e-mail: katalinlenart@yahoo.de.

A III. Könyvtárút felhívása és útvonala

Lásd még

Tudnivalók Márkóról

Személyes eszközök