Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet (Veszprém)

A Konyvtarut wikiből

(Változatok közti eltérés)
Vtzsuzsa (vitalap | szerkesztései)
(Új oldal, tartalma: „== Alapadatok == '''Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet'''<br> 8200 Veszprém, Komakút tér 3.<br> Igazgató: Pálmann Judit<br> E-mail: ek…”)
Újabb szerkesztés →

A lap 2012. szeptember 21., 13:02-kori változata

Tartalomjegyzék

Alapadatok

Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
8200 Veszprém, Komakút tér 3.
Igazgató: Pálmann Judit
E-mail: ekmk@ekmk.hu
Tel.: 88/424-011, 88/560-610, 88/560-620
Fax: 88/560-610, 88/560-600 és minden fővonalról a 105. mellék
Honlap: http://www.ekmk.hu

A könyvtár bemutatása

Könyvtárunk idén 60 éves, 1952 óta önálló intézmény, bár múltja korábban kezdődött: 1902-ben alapították a Vármegyei Múzeummal együtt. 1968-ban vette fel Eötvös Károly író és politikus nevét. Ebben az évben költözött át mai helyére. Az átépített és felújított Nívó-díjjal elismert épületegyüttest 1998 augusztusában vehettük birtokba. Közel ötezer négyzetméteren számtalan információs szolgáltatással várjuk és szolgáljuk a hozzánk betérő olvasóinkat, könyvtárlátogatóinkat. Az épület akadálymentesített. Fogyatékkal élő embertársaink ingyenesen iratkozhatnak be és térítésmentesen vehetik igénybe egyes szolgáltatásainkat. Intézményünk a megyeszékhely egyik kulturális központja, gondoskodik Veszprém megye és Veszprém város lakosainak könyvtári ellátásáról.


Közel 300 ezres dokumentumállomány áll az olvasók rendelkezésére:

 • 250 ezer kötet könyv,
 • 400 féle kurrens napi- és hetilap, folyóirat,
 • több ezer hanglemez, kazetta, dia, CD-lemez, video, DVD,
 • számítógépes adatbázisok.


A könyvtár különféle részlegeiben mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő információkat, dokumentumokat:

 • Olvasószolgálat és szaktájékoztatás
 • Gyermek-és Ifjúsági Könyvtár
 • Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény
 • Zenemű és médiagyűjtemény
 • Amerikai Kuckó (American Corner)
 • Közművelődési és módszertani csoport
 • Kistérségi szolgáltató csoport


2010. március 1-jén intézményünket összevonták a Veszprém Megyei Közművelődési Intézettel, így az új nevünk Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet lett. Szeretettel várjuk Önöket intézményünkben!

A III. Könyvtárút veszprémi programja

A Könyvtárút zarándokcsapata 2012. október 2-án 9.30-kor érkezik Sólyból az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetbe. A sólyi csapat tagjai megismerkedhetnek a könyvtárosok kalauzolásával a megyei könyvtár épületével, részlegeivel. Megtekinthetik Kallai Sándor festőművész, művésztanár hivatalosan október 3-án nyíló, s nagyszüleink, dédszüleink kedves mesekönyveiből álló "Gyémánt mesék" című kiállításokat, részt vehetnek a 10.00 órakor kezdődő, Fábián Mónika rendőrszázados "Vigyázzunk egymásra! – Bűnmegelőzés otthonunkban" című előadásán, s a helytörténeti részlegünkben sólyi helyismereti és helytörténeti dokumentumokkal, azok kutatási lehetőségeivel ismerkedhetnek meg.

Délután 13.00 órára várják a veszprémi zarándokcsapatot Márkóra, ahol a könyvtárlátogatáson túl megismerkedhetnek a résztvevők a település múltjának és jelenének értekeivel.

Csatlakozás a zarándokcsapathoz: Szeretettel várunk minden érdeklődőt, felnőttet, gyereket, aktívat és nyugdíjast, akik szeretnének kapcsolódni a könyvtárút Márkóra induló csapatához. Kérjük, hogy jelentkezzenek a megyei könyvtárban Pardiné Mórocz Magdolnánál személyesen, telefonon: 88/560-610/125; 30/205-3507; vagy e-mailben: pardinem@ekmk.hu. Márkóra a bátrabbak, edzettebbek mehetnek gyalog, vagy kerékpárral, de a "kényelmesebbeknek" a 12.30-kor induló buszt ajánljuk.

Kulturális intézmények Veszprémben

Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Veszprémi Érseki Könyvtár
Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum
Szaléziánum
Érseki Palota, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Veszprémi Petőfi Színház
Művészetek Háza
ZOO Veszprém

Személyes eszközök