Zarándokok és túrázók öltözete

A Konyvtarut wikiből

(Zarándokok és túrázok öltözete szócikkből átirányítva)

Tartalomjegyzék

Zarándokok és túrázók öltözetéről dióhéjban

Az igazi zarándok megfelelő felkészültséggel indul el útjára, hogy az ne csak egy váratlan kényelmetlenségekkel tarkított céltalan gyaloglás, vagy kerékpározás legyen, hanem élményekkel teli utazás. A felkészülés nem pusztán az útvonal megtervezéséből és az időpont kijelöléséből áll. Az időjárás és az útvonal által okozta kellemetlenségek számát a lehető legkevesebbre lehet csökkenteni, ha indulás előtt időt szánunk az előkészületekre. Az öltözet részeként figyelmet kell fordítani az alsó- és felsőruházatra, lábbelire, az eső és a tűző nap elleni védelemre, valamint a táskára, amiben magunkkal visszük a legszükségesebb dolgainkat.

Az I. Könyvtárút jellegét tekintve leginkább az egy napos útra alkalmatos (de semmiképpen sem kötelező) viseletet vettük számba, amihez felszerelés (derékalj, sátor, fejlámpa stb.) nem szükségeltetik. A könyvtárak szócikkeiben vagy egy belső, vagy egy külső hivatkozás mutat az adott településen igénybe vehető szálláshelyek listájára, választékára. Ha valaki hosszabb vándorútra, zarándoklatra, túrára szánta el magát, az bővítse ismereteit a szócikk alján elhelyezett hivatkozások segítségével.

Alsó- és felsőruházat

Első réteg

A sportolásnál és túrázásnál teljesen más szempontokat kell figyelembe venni, mint a hétköznapokban. Minden esetben fontos a kényelmes és jól szellőző viselet, de legyünk résen! Ha azt gondoljuk, hogy egy pamut anyagú alsóruházattal nem lőhetünk mellé, akkor tévedünk! Izzadáskor a pamut ugyan elvezeti a nedvességet a bőrünkről, de magában tartja azt, és ezzel folyamatos hűtésnek teszi ki testünket. Éppen ezért itt most a közhiedelemmel ellentétben, a műszálast kell válasszuk, mivel az elvezeti a bőr közvetlen közeléből a legkisebb páracseppeket is. Az első, azaz alsó réteg dolga tehát a nedvesség elvezetése.

Második réteg

A második réteg a hőmegtartás miatt fontos. Rossz választás esetén, a megfelelő alsóruházat által a bőrtől elvezetett izzadságot a felsőruházat szívja magába és tartja addig, amíg a nap meg nem szárítja rajtunk. Hűvös idő esetén ez esélytelen. A szél és a hideg elleni védelmet leginkább a polár felsőkkel érhetjük el. A polár vagy termo felsőknek is van extra és egyszerűbb kivitelezése, de mindegyiknek a lényege ugyanaz. A PET (polietilén-tereftalát) kiképzésének köszönheti előnyeit, a szellőzést és a hőtartó képességét. (Az anyag mindkét felét felbolyhozzák és ettől a térfogata megnő és vastag lesz, azonban könnyű marad. ) A felsőruházat része a túranadrág is. Itt azonban a kényelem és a szabad mozgás az elsődleges. Léteznek „eltávolítható” lábrésszel rendelkező hosszúnadrágok is, így jó idő esetén könnyedén átalakíthatjuk hosszú nadrágunkat röviddé. Ez a megoldás cipzáras, patentos is lehet, a lényeg, hogy az érintett helyeken ne sértse a combot.

Harmadik réteg

Eső elleni védekezésnek mindenképpen az esőkabát legoptimálisabb, mivel az esernyőt ha esik, ha nem, cipelni kell, akadályozza a mozgást. A forgalomban lévő speciális anyagoknak köszönhetően itt is bő választékból és minőségből válogathatunk. A lényeg, hogy minél könnyebb legyen és minél kisebbre össze lehessen csomagolni, hiszen ennek pusztán csak annyi a funkciója, hogy ne ázzunk át teljesen kívülről az eső miatt, belülről a kicsapódó pára miatt. Hosszú kutatómunka eredményeként született meg a lélegző membrán, aminek a tölcséres szerkezete révén a nedvesség eltávozni eltud, de visszafelé nem. Ezeknek a mikropórusos (azaz membrános) anyagoknak több fajtája létezik, de a legismertebb a Gore-Tex. Évszaktól függően a három réteget lehet csökkenteni, bővíteni, de a sorrend mindenképpen maradjon meg.

Cipő, zokni

A lábbeli választás a kényelmi részét leszámítva, örök dilemma. Ami biztos, hogy sosem szabad elindulnunk új cipőben! Minden típusú cipőt, legyen az bakancs, sportcipő, utcai cipő vagy szandál, minden esetben célszerű előzetesen bejáratni, legalább pár órás viselésnek kitenni. A lehetséges út és időviszonyokról mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni, mivel más lábravalót húzzunk esőben vagy hőségben, egy hegyi túrához, vagy egy városi aszfaltúton való gyalogtúrához. Ez utóbbihoz, hacsak nincs valakinek problémája a bokájával, nem szükséges magas szárú bakancsot vennie, elég egy kényelmes sportcipő, vagy akár egy kiránduláshoz is alkalmas szandál, ami tartja a lábat. Ezt azért jól fontoljuk meg, mert ha valahol nem az úton tudunk haladni, hanem csak mellette, akkor előfordulhat, hogy kavics vagy más útitárs kerülhet lábbelinkbe. Ha esős időben indulunk elengedhetetlen a zárt cipő, és a legjobb, ha annak kiképzése Gore-Tex. A könyvtárút során nagy valószínűséggel közút mentén megyünk, esetleg néha dűlő úton, vagy hegyi szakaszon és nem szükséges erdei, mezei, vagy patak medri kavicsos útra számítanunk, ezért a túrabakancsok kívánalmait itt nem részletezzük. A fentieket összegezve talán a legjobb az, ha egy kényelmes, bejáratott sportcipőt választunk magunknak, mert abba a kavics sem megy bele, a boka is viszonylag megfelelő tartást kap és egy egynapos túrához, ha esik, ha nem, bőven elegendő. A zokni választása sem kevésbé jelentős kérdés, ugyanis saját tapasztalat alapján elmondható, hogy egy bő, ráadásul pamut zokni igen kellemetlen és hosszan tartó sérüléseket, hólyagokat okozhat a talpunkon. Itt is fontos, hogy a lábizzadás következtében keletkező nedvességet a zokni ne tartsa magában, hanem elvezesse azt egy jól szellőző cipőbe. Optimális esetben a nyári vagy a téli túrazokni anyaga gyapjú és műszál keveréke.

Fejfedő

Jó időben, rossz időben praktikus, ha fejünket védjük valamivel. Eső esetén nem csap a szemünkbe az eső, napsütésben pedig árnyékolja az arcunkat. De hogy milyen formát válasszunk, az mindenkinek az ízlésére és igényeire van bízva. A skála igen széles a baseball sapka, szalmakalap és kendő piacon.

Hátizsák

Túrazsák, katonai hátizsák, válltáska, sporttáska, kerékpáros táska, oldaltáska és még sorolhatnánk, hogy mennyi táska közül választhatunk. De ha figyelembe vesszük, hogy túrázni megyünk és minden szükséges cuccunkat ebbe érdemes belerakni és nem kézben hurcolni, elgondolkodhatunk az alábbiakon: Izzad a hátunk, egy vállon kényelmetlen vinni bármilyen nehéz táskát is hosszabb távon, ha kézben visszük, akadályoz a mozgásban, eső esetén vizes lehet stb. Nagyon praktikus egy kis övtáska egy rövid útnál, ahol se inni-, se ennivalót, se esőkabátot, se váltóruhát nem kell vinni magunknál. Ez mondhatni egy kis délutáni sétára megfelelő. De ha már egy egész napos útra megyünk, távol az otthonunktól, ajánlatos megfontolni egy kisebb hátizsákot, ahol legalább egy kis víz, egy-két szendvics, esőkabát, néhány elengedhetetlen irat, pénztárca magunkkal vihető. A melegebb ruházat (pl.: pulóver, vastagabb nadrág) nem feltétlenül szükséges, hiszen a folyamatos mozgás miatt nem valószínű, hogy fázni fogunk, ha induláskor a megfelelő öltözéket vettük magunkra, de ez igazából mindenkinek a saját hőérzetétől függ. A hosszabb és kimerítőbb túrákra más sokkal nagyobb és speciálisabb túrafelszerelés való. De mivel most egy napos vándorútban gondolkodunk, ebben a szócikkben erre nem térünk ki. Jelen esetben a gyártók által kínált egyszerűbb, kisebb, de túrázáshoz megfelelő hátizsákokat válasszuk, amely azon kívül, hogy beleférnek motyóink, megfelelnek az ergonómiai elvárásoknak. Személyes tapasztalat alapján a legalkalmasabb a jól szellőző, hálós hátrésszel (Airspeed, lélegző stb. hátrendszernek nevezik) ellátott táska, amelynek oldalzsebei vannak a víz és sűrűn szükséges dolgok tárolásához (pl.: allergiásoknak tartalék zsebkendők).

Összegezve tehát a fentieket, ha hátizsákot választunk, akkor mérlegeljük teherbírásunkat és igényeinket is, hiszen ha elindultunk, már végig kell vigyük a batyunkat a célig.

Túrabot

A túrabot gyakorlati haszna azoknak a legnagyobb, akiknek ízületi problémáik vannak. A hegyvidéki felfelé és lefelé vezető utakon sokat segíthet, ha azt megfelelően használjuk. Azonban akadályozhat is. Például egy házilag „faragott”, nem megfelelő méretű bot nemcsak nehéz, de akár balesetveszélyes is lehet. Hangulatos egy út menti mogyoróbokorból lenyesett bottal, vagy erdőben talált ággal kirándulni, azonban jóval praktikusabb, egy összezárható, akár táskában is hordható kivitel.

Összesítve a fentieket

Érdemes az alábbiakat beszerezni, főleg ha sűrűn járunk túrázni:

Külső hivatkozások

Magazinok

Kapcsolódó irodalom:

 • Túrázás / Karen Berger ; [ill. Julian Brown] ; [térképrajzok Richard Burgess és Iorwerth Watkins] ; [ford. Márkus András]. - Budapest : Mérték Kiadó, 2008. (Útitárs kézikönyvek)
 • Kirándul a család : gyalogos és kerékpáros kirándulások és túrák Magyarországon / [... vál. és szerk. Kalmár László] ; [szerzői ... Almássy Lászlóné et al.] ; [kiad. a Magyar Természetbarát Szövetség]. - Budapest : MTSZ, cop. 2003.
 • Új útitárs : ifjú turisták kalauza / Bersényi Iván. . - 2. átd., bőv. kiad Budapest : ILV, 1984.
 • Sport a szabadban : túrák egész évben az egész családnak / irta Kondor Endre. - [Budapest] : Útmutató Kiadó, 1997.
 • A turizmus általános elmélete / dr. Lengyel Márton. - Budapest, 1992.
 • Turisták zsebkönyve / szerk. Erős Antal. - Budapest : Sport Kiadó, 1967.
 • Körös-völgyi felfedező : Körös-völgyi vízitúrázóknak, táborozóknak, kirándulóknak / [összeáll. Papp Ferenc] ; [kiad. a] Petőfi Utcai Általános Iskola Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont. - Békéscsaba : Petőfi Utcai Általános Iskola Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközp., 2007.
 • Békés megyei túrakalauz / [szerk. Czeglédi Imre] ; kiad. a Békés Megyei Tanács V.B. Művelődésügyi Osztálya. - Békéscsaba : Békés M. Tcs. Műv. Oszt., 1977.
 • Magyar hegyisport és turista enciklopédia / [szerk. Neidenbach Ákos és Pusztay Sándor] ; [a szócikkeket írta Futó Endre et al.]. - Budapest : Kornétás Kiadó, cop. 2005.
 • Szent István-vándorlás az Országos Kék-túra mentén / Peták István ; [az 1938-as fotókat Szűcs Gábor ... kész.] ; [a 2000-es fotó felvételeket a Szent István-vándorlás c. film felvételeiből kész. ...]. - [Budapest] : Kairosz Kiadó, cop.2002.
 • 250 tátrai túra : túrakalauz / Nagy Árpád ; [fényk. Kókai Tamás et al.] ; [a térképrajzokat kész. Fábián Levente] ; [a panorámarajzokat kész. Nagy Árpád]. - Budapest : Kornétás Kiadó, 2004.
 • Turista tereptan / Gábor Imre. - Budapest : Sport Kiadó, 1986.
 • Barlangtúrák Föld alatt a Föld körül / szerk. Kucsera Márton, Lieber Tamás. - Budapest, Kornétás Kiadó, 2009.
 • A túlélés kézikönyve / Ray Mears ; [ill. Paul Bryant]. - [Szeged] : Szukits Könyvkiadó, cop. 2004.
 • Túlélés a természetben / Chris McNab. - Debrecen : Hajja Könyvkiadó, cop.2003.
 • Ötletek a túléléshez : a vészhelyzetek leküzdésének 150 útja / Clive Johnson. - Budapest : Mérték Kiadó, 2003.
 • Rekreáció mindenkinek / Fritz Péter. - Szeged : Bába Kiadó, 2006-
Személyes eszközök